2013. május 28., kedd

Érettségi - Szinopszis + Jelenet leírás

SZINOPSZIS
Történetem főszereplője Elijah Mathis a helyi rendőrség ambiciózus nyomozója, akit egy drogbáró utáni nyomozással bíznak meg. A férfit többszörös gyilkossággal, drogkereskedelemmel és prostituáltak futtatásával gyanúsítják, ám eddig ezeket senkinek sem sikerült rábizonyítania. Elijah lelkesen beleveti magát a nyomozásba, ám neki segítsége is akad a szépséges Pénelope személyében, aki a drogbáró zsarolásától szabadulni akarván, felajánlja a rendőrfőnöknek a segítségét, hogy bizalmas, a nyomozást segítő információkat fog kiszedni a zsarolóból. Elijah elfogadja az ajánlatot, ám közös munkájuk során beleszeret a nőbe.
A cselekmény akkor kezd el igazán bonyolódni, amikor is egy a nyomozó által több éve letartóztatott késelős gyilkost, Davidet jó magaviseletéért korábban szabadon engednek. David azonban hosszú évek óta bosszút forral magában a nyomozó ellen, így szabadulása után a keresésére indul. Meg is találja őt a csinos, szőke nő társaságában és hamar rádöbben, hogy romantikus szálak fűzik őket össze, így már tudja is, hogy mivel árthatna leginkább a nyomozónak.
Egyik este, amikor Pénelope egy titkos randevúra kap meghívót Elijahtól, Davidnek megfelelő alkalma nyílik régóta tervezett bosszújára. A hosszas készülődés után a randevúra igyekvő lányt sikerül elkapnia és a saját módszereivel megölnie. Azonban izgalmában és sietségében vét egy hatalmas hibát: a gyilkos kést és az ernyőjét is a helyszínen felejti. A lány haldoklása közben is csak a nyomozóra gondol és arra, hogy mennyire várta az estét és valószínűleg soha többé nem látja szerelmét, akit nemrég talált csak meg. Elijah hosszú ideig várja a lányt, de zsigereiben érzi, hogy valami baj történt. Elindul a lány háza felé és félúton megtalálja a holttestét a sötét sikátorban. Biztosra veszi, hogy a lány a neki nyújtott segítségéért halt meg, így néhány órán belül le is tartóztatja a drogbárót, hiszen a lány már elég információt gyűjtött ellene. Azonban a gyilkos fegyveren talált ujjlenyomatok nem egyeznek, és hamarosan kiderül, hogy ki volt az igazi tettes. A nyomozónak végül is sikerül újra elkapnia Davidet, aki ezek után már soha nem tud kiszabadulni a börtönből.
JELENET LEÍRÁS
Filmrészletnek a gyilkossági jelenetet választottam, ami a film egyik kulcsjelenete, mert úgy éreztem ebben tudnám leginkább kibontakoztatni a már megszerzett tudásomat a film noir-ral kapcsolatban. Az alapkoncepcióm az volt, hogy az egész jelenetet szuper plánból és premier plánból fogom megforgatni, ám a második forgatási napon az utcai jelenetek felvétele közben úgy éreztem, így nem lenne eléggé érthető és értelmezhető a néző számára
A jelenetet úgy képzeltem el, hogy Petra nyugodtan sétál egy lépcsőház oldalát körülvevő szűk járdán, amikor léptek hangját hallja. Alig észrevehetően hátrafordul és látja, hogy egy férfi sétál mögötte. Ezután felváltva mutatjuk a lépteiket  és a falra vetülő árnyékukat, majd egy idő után Petra ismét megfordul,  mert a feszültsége fokozódik  és kezd megbizonyosodni a felöl,  hogy valóban követik. Ekkor kicsit sietősebben lépkedve befordul a sarkon, Dávid követi, a néző pedig vágás nélkül láthatja azt a falrészt, ahol befordulnak, majd néhány pillanat múlva Dávid lehajtott fejjel sietősen kifordul. Ezek után a kamera Petra testét mutatja elterülve, majd egy flashback következik. Felváltva láthatjuk premier és szuper plánban, ahogyan a randevúra készülődik. Kirúzsozza magát, szempillaspirálozik, szempillát göndörít, fésülködik, majd indulás előtt még egyszer elolvassa a meghívóját. Végül néhány fújásnyi parfümöt tesz magára, elfújja a gyertyákat, felveszi a cipőjét és kisétál.
Itt visszaugrunk a haldokló lányhoz, premier plánban megmutatjuk a felvágott csuklóját, és a kamerával követjük a csordogáló vér útját.



MOZGÓKÉP KULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET
ÉRETTSÉGI-VIZSGAMUNKA
Készítette:
Rabatin Olívia
11. B
Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium
Bp. 2013.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése